Anticonceptie

We geven in onze praktijk voorlichting over de verschillende vormen van anticonceptie en het gebruik hiervan.

De keuze voor de vorm van anticonceptie is erg persoonlijk en hangt er bijvoorbeeld van af of jullie nog een kinderwens hebben, of je borst- of flesvoeding geeft en of er bijzonderheden met je gezondheid zijn.

 

Anticonceptie na de bevalling

Je menstruatie kan vanaf ongeveer 6 weken na je bevalling weer op gang komen. De eisprong vindt dan al 14 dagen voor deze menstruatie plaats. Aangezien je niet precies weet wanneer je eerste eisprong na je bevalling plaatsvindt, is het belangrijk om op tijd met anticonceptie te beginnen.

Zolang je borstvoeding geeft, zal de menstruatie vaak uitblijven, maar borstvoeding geven is geen betrouwbare anticonceptie. Als je borstvoeding geeft, worden anticonceptiemiddelen met twee hormonen afgeraden, zoals de combinatiepil. Een goed alternatief  in combinatie met borstvoeding is de minipil met alleen progestageen (Cerazette) een spiraaltje of condoomgebruik.

 

We kunnen indien gewenst een recept voor de pil uitschrijven. Wanneer je kiest voor het laten plaatsen van een spiraaltje dan kan je daarvoor ook bij ons terecht. Of dit vergoed wordt vanuit je verzekering, is afhankelijk van je zorgverzekeraar. Je ontvangt van ons een rekening.

Als wij je anticonceptie voorschrijven laten we je huisarts weten voor welke vorm van anticonceptie je gekozen hebt.

 

Voor meer informatie kijk op www.anticonceptie.nl