Borst of fles

BORSTVOEDING OF FLESVOEDING?

 

bv.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Borstvoeding wordt wereldwijd als eerste keus voor babyvoeding aangeraden.

Zelfs de flesvoedingfabrikanten erkennen borstvoeding als eerste keuze, ze proberen bij het produceren van flesvoeding om deze zo veel mogelijk op borstvoeding te laten lijken.

 

Goede informatie over het geven van borstvoeding inclusief een filmpje met veel nuttige tips vind je bij het voedingscentrum, via deze link

De folder handleiding voor de borstvoeding is ook zeer informatief.

 

 

Voordelen voor de baby

 • Moedermelk is de beste babyvoeding die er is. Het bevat alle noodzakelijke voedingsstoffen die de baby de eerste 6 maanden nodig heeft en het blijft zelfs daarna nog lange tijd een belangrijke voedingsbron naast het vaste voedsel dat aan de baby gegeven wordt.
 • De samenstelling van moedermelk is precies op de behoefte van de baby afgestemd. Moedermelk voor een te vroeg geboren baby is anders van samenstelling dan moedermelk voor een voldragen baby. Moedermelk voor een 4 maanden oude baby is anders dan moedermelk voor een pasgeborene.
 • D e eerste dagen na de bevalling wordt er colostrum door de borsten gemaakt. Colostrum bevat zeer veel afweerstoffen en geeft daarmee de baby een belangrijke bescherming tegen infectieziekten mee. Bovendien werkt colostrum laxerend en helpt het om het meconium sneller het lichaam te doen verlaten. Daardoor wordt de kans op geel zien kleiner.
 • Moedermelk bevat levende cellen, antistoffen, waardoor kinderen minder vaak ziek zijn. Borstkinderen hebben aanzienlijk minder vaak oorontsteking, luchtweginfecties, maag- en darmstoornissen en diarree. Ze hebben een betere opbouw van het immuunsysteem.
 • Een borstgevoed kind heeft minder last van allergische aandoeningen. Dit geldt met name als de baby minimaal 6 maanden (exclusief) borstvoeding heeft gehad.
 • Een borstgevoed kind heeft minder kans op chronische aandoeningen als jeugddiabetes (suikerziekte), jeugdkanker, ziekten waarbij het (auto)immuunsysteem een rol speelt (bijvoorbeeld Multiple Sclerosis en de ziekte van Crohn).
 • De vetzuren in moedermelk spelen een belangrijke rol bij de rijping en ontwikkeling van de hersenen. Borstgevoede kinderen scoren daardoor beter op mentale en motorische tests.
 • Borstvoeding lijkt een rol te spelen bij (een lagere kans op) wiegendood.

 

Voordelen voor de moeder
Door borstvoeding te geven herstelt het lichaam van de moeder zich na de bevalling sneller. De baarmoeder trekt zich door het zuigen aan de borst sneller samen. Het vloeien na de bevalling duurt dan ook korter. Bovendien raakt zij het extra lichaamsvet dat tijdens de zwangerschap is aangelegd makkelijker kwijt.
Als een vrouw borstvoeding geeft, heeft zij minder kans op borstkanker en kanker aan de eierstokken. Hierbij geldt dat hoe langer zij heeft gevoed, hoe lager de kans op deze kankers is.
Minder kans op osteoporose. Borstvoeding wordt wereldwijd als eerste keus voor babyvoeding aangeraden.
Zelfs de flesvoedingfabrikanten erkennen borstvoeding als eerste keuze, ze proberen bij het produceren van flesvoeding om deze zo veel mogelijk op borstvoeding te laten lijken.

 

Algemene voordelen van Borstvoeding

 • Borstvoeding geven is gemakkelijk: het is altijd beschikbaar, altijd op temperatuur en het kan niet bederven.
 • Borstvoeding bevordert de hechting tussen moeder en kind. Beiden hebben hier voordeel aan.
 • Een huilende baby vindt vaak troost aan de borst.
 • Moedermelk is milieuvriendelijk, geen fabricage, geen afval.

 

Ook op het internet is veel informatie over borstvoeding te vinden:

Op www.borstvoeding.nl de site van de vier Nederlandse borstvoedingsorganisaties

Op www. moedermelk.eu vind je veel informatie rondom borstvoeding in de regio Eindhoven.


Borstvoeding en werk kunnen ook goed samen gaan. Hier zijn speciale regels voor.
Kijk voor uitgebreide informatie hierover eens op www.borstvoedingverdienttijd.nl

 

Ook in onze praktijk kan je natuurlijk altijd met vragen over borst- of flesvoeding terecht.Soms is het nodig een lactatiekundige in te schakelen als er problemen zijn (te verwachten) bij het geven van borstvoeding.

Wij werken veel samen met Ingrid van Lierop, van praktijk Hart voor Borstvoeding  en met Manon Liebe. Je bent natuurlijk vrij om zelf een lactatiekundige te kiezen.

 

Als je om medische of persoonlijke redenen geen borstvoeding gaat geven of als borstvoeding ondanks goede begeleiding niet lukt, is flesvoeding een prima alternatief.