Checklist

Tijdens de zwangerschap moeten er veel dingen geregeld en gedaan worden.

Om je te helpen het overzicht te houden hebben wij een checklist opgesteld:

 

6 -11 weken
Foliumzuur: Het advies is om foliumzuur te gebruiken vanaf het moment dat je zwanger wil worden tot ongeveer 12 weken. Gebruik je nog geen Foliumzuur begin hier dan alsnog mee! Foliumzuur is te verkrijgen bij de apotheek en drogist.
Meld je eventueel aan voor moeders voor moeders
Plan je eerste afspraak en indien gewenst ook een vroege echo bij ons in de praktijk door te bellen of het contactformulier in te vullen.
Bloed prikken (bij de 2e controle krijg je een formulier om bloedonderzoek te laten verrichten).
Beslissen of je een NIPT test of combinatietest wilt laten doen. Op deze website vind je goed informatie hier over.
Meldt bij de apotheek altijd dat je zwanger bent. Wij zullen, als je daar toestemming voor geef, je huisarts inlichten.


11 – 20 weken
Kraamzorg aanvragen nadat je de termijnecho gehad hebt. Info over diverse kraamcentra in de regio vind je hier.
Erkenning: Als je niet getrouwd bent is het belangrijk dat je in de zwangerschap de erkenning van jullie kindje regelt, informatie hierover vind jet op de website van het gemeentehuis.
Meldt bij je werkgever dat je zwanger bent. Wij zullen na de termijnecho een zwangerschapsverklaring voor je maken die je kan afgeven bij je werkgever.
20 weken echo: Tussen 18-20 weken mag je een 20 weken echo laten maken, tijdens de controle tussen 12-16 weken krijg je een verwijzing en mag je zelf een afspraak plannen. Voor een gewone 20 weken echo is dat bij Diagnostiek voor U in Eindhoven en voor een geavanceerde echo n.a.v. je voorgeschiedenis is dat in het MMC in Veldhoven. 

Klik hier voor meer informatie over de 20 weken echo.

Zwangerschapscursus: Om je goed voor te bereiden op de bevalling kan het goed zijn  een zwangerschapscursus te volgen. Kijk hier voor het aanbod bij ons in de praktijk.


21 – 24 weken
OGTT: bij risicofactoren op suikerziekte raden we tussen 21-28 weken een Glucose Tolerantie Test aan. Je krijgt daar een labbon voor mee.
Plaats bevalling: Je mag alvast gaan nadenken waar je graag wil gaan bevallen, thuis of in ziekenhuis. Kijk hier voor meer informatie over de plaats bevalling. 
Borst of flesvoeding: Ga alvast nadenken over de voeding die je wilt gaan geven na de geboorte van jouw baby.


25-28 weken

Bloedprikken 27 weken: Zwangeren met een negatieve bloedgroep moeten bij 27 weken nogmaals bloed laten prikken. De bloedgroep van je kindje wordt bepaald en er wordt gekeken of je antistoffen tegen de baby hebt. We controleren ook nog een keer je ijzergehalte.
Borstvoedingscursus: Wil je borstvoeding gaan geven, dan is ons advies om een borstvoedingscursus te volgen. Info over de cursus bij Zuidzorg is hier te vinden.
Als je een kijkje wil nemen in het geboortecentrum van het st Anna Ziekenhuis kan dat tijdens de voorlichtingsavonden.


29-32 weken
Bloedprikken 30 weken: Heb je bij 27 weken geen bloed geprikt, dan ben je aan de beurt om bij 30 weken bloed te laten prikken. We controleren dan je ijzergehalte.
Anti-D: De zwangeren met een negatieve bloedgroep hebben bij 27 weken bloed geprikt. Wanneer uit de uitslag blijkt dat jullie kindje een positieve bloedgroep heeft moet je bij 30 weken een anti-D injectie krijgen. Je krijgt hierover van ons bericht!

Rond 30 weken wordt er een echo aangeboden voor groei-controle.

Als je de kinhoestvaccinatie wil, om je baby in de 1e maanden tegen kinkhoest te beschermen dan kan je deze het beste tussen 28-32 weken laten zetten. Meer info vind je hier.
In onze praktijk werken we met een bevalplan, of beter gezegd een document met geboortewensen, indien gewenst kan je deze samen met je partner invullen en bij een speciaal wat langer daarvoor geplande met de verloskundige bespreken. Op de praktijk ligt een bevalplan voor je klaar.
Heb je alle verloskundigen al een keer gezien? Zo niet en vind je dat wel belangrijk, laat dan nog een controle plannen bij de verloskundige die je nog niet hebt gezien.


33-36 weken
Liggingsecho: Tussen 34 en 36 weken krijg je de liggingsecho. Er wordt gecontroleerd of het kindje daadwerkelijk met het hoofd beneden ligt en er wordt gekeken naar de groei van het kindje en de hoeveelheid vruchtwater.
Kloppen je adres gegevens en (mobiele) telefoonnummers in ons systeem nog?


37- 40 weken
Bevallen: Vanaf 37 weken mag je gaan bevallen. Vanaf dat moment moet dan ook het bed op klossen. Extra check: is je kraampakket in huis, zijn er twee metalen kruiken aanwezig en is de baby uitzet compleet?!
Thuis bevallen: Wil je thuis bevallen, dan is het belangrijk dat de slaapkamer goed te verwarmen is. Zorg voor twee emmers en goede verlichting. Zorg dat er een tas klaar staat met spullen voor jezelf en voor de baby voor het geval er een reden is dat je alsnog naar het ziekenhuis vertrekt.
Bij de wens poliklinisch te bevallen: Zorg dat er een tas klaar staat met spullen voor jezelf en voor de baby. Vergeet niet je zwangerschapskaart, evt. foto/filmcamera en Maxi-Cosi.


41-42 weken

Na de 42 weken gaat de placenta slechter functioneren en daarom willen we dat je bij uiterlijk 42 weken zwangerschapsduur bevalt. We zullen met 41 weken bespreken hoe lang je af wil wachten en je in ieder geval tussen 41 en 42 weken voor extra controles (een CTG controle en een echo voor de hoeveelheid vruchtwater) naar het ziekenhuis laten gaan. Als die controles goed zijn is afwachten tot 42 weken veilig. Als je met 42 weken niet bevallen bent kan de bevalling ingeleid worden, dat is altijd in het ziekenhuis.

We zullen je rond die tijd aanbieden dat we je kunnen strippen. Strippen houdt in dat er een inwendig onderzoek wordt verricht. Wanneer de baarmoedermond al een beetje "rijp" is kunnen we de baarmoedermond masseren en oprekken. Dit kan je lichaam soms een zetje geven en de bevalling laten beginnen. Soms gebeurt er helemaal niks en een ander krijgt er voorweeën van. Het is aan jou de keus of je gestript wil worden. Strippen kan geen kwaad voor jou of voor het kindje.