Het begin van de bevalling

Het breken van de vliezen 

Ongeveer 10% van de bevallingen begint met het breken van de vliezen.

De vliezen kunnen op twee manieren breken.
Onderaan in de baarmoeder. Je verliest dan opeens een plens(je) water, sommige mensen voelen echt iets knappen voordat het vruchtwater komt. Hierna blijf je steeds nog beetjes vocht verliezen, vaak wat meer bij bewegingen van jezelf of de baby.
De vliezen kunnen ook hoger in de baarmoeder breken, een hoge vliesscheur heet dat, hierbij verlies je steeds kleine beetjes vocht.
Het is soms moeilijk om vruchtwater te herkennen, het kan lijken op urine of dunne afscheiding. Laat het ons altijd even weten als je twijfelt of je vruchtwater verliest.

 

Op het spreekuur vertellen we de laatste weken of het hoofdje is ingedaald of niet.
Als het hoofdje niet is ingedaald moet je gaan liggen als de vliezen breken en ons meteen bellen. Als het hoofdje wel is ingedaald mag je, als de vliezen ’s nachts breken, wachten tot ’s morgens met bellen als het vruchtwater kleurloos of een beetje roze is. Je moet wel meteen bellen als het vruchtwater groen of bruin is.
De vliezen kunnen breken voordat je weeën hebt, maar ook tijdens de weeën.

Er bestaat een ook een kans dat je niet meteen of geen weeën krijgt. 
Je hebt ongeveer 24 uur de tijd om nog met de verloskundige (thuis) te mogen bevallen.
Na deze 24 uur moet je onder leiding van de gynaecoloog in het ziekenhuis bevallen in verband met infectiegevaar.

Als je vliezen gebroken zijn is er namelijk een open verbinding tussen de steriele omgeving van de baby en de buitenwereld, dit wil zeggen dat niet alleen vruchtwater naar buiten kan komen, maar ook dat een infectie naar binnen kan komen.
Om deze kans te verkleinen mag je als de vliezen gebroken zijn en er nog geen weeën zijn, niet meer in bad gaan, geen tampons meer gebruiken en geen gemeenschap meer hebben.

 

Weeën

Weeën zijn duidelijk anders dan harde buiken.
Gedurende de laatste weken van de zwangerschap is het normaal om regelmatig een harde buik te hebben.
De baarmoeder spant zich aan, dat kan een beetje een onaangenaam gevoel geven, dat vaker voorkomt als je druk bent geweest. De harde buik is er soms heel kort, maar kan ook langer aanhouden. Van harde buiken heeft de baby geen last en je gaat er ook niet van bevallen. Een harde of gespannen buik gaat meestal over met warmte. Een warme douche of een kruik werken vaak prima.
Weeën lijken in eerste instantie op harde buiken. Opvallend is dat ze met steeds regelmatigere tussenpozen terugkeren waarbij ze in duur en kracht toenemen. Een goede wee houdt meestal ongeveer een minuut aan. Bij een eerste kind gaan we ervan uit dat je elke 3 minuten een wee moet hebben om zeker te weten dat je aan het bevallen bent. Bij een volgend kind is dat met weeën elke 5 minuten, die je als krachtig ervaart.


De slijmprop

het verliezen van de slijmprop hoeft de bevalling nog niet te beginnen. De slijmprop bevindt zich in de baarmoederhals. Aan het einde van de zwangerschap kun je al een gedeelte van deze slijmprop verliezen doordat de baarmoederhals wat van vorm gaat veranderen of zelfs al een beetje open gaat. Bij de slijmprop kan ook een streepje bloed zitten. Dit kan doordat bij de veranderingen in de baarmoederhals weleens wat kleine adertjes kunnen gaan bloeden.
Zonder dat er weeën zijn, zegt dit nog niet dat de bevalling begonnen is. Je hoeft ons dit dan ook niet te laten weten.
Als je helderrood bloed verliest zoals bij een menstruatie willen we wel graag dat je contact met ons opneemt.