Houdingen en pijnstilling

Houdingen

Tijdens de ontsluitingsperiode kan je allerlei houdingen aannemen, het is een beetje uitproberen hoe de weeën het beste op te vangen zijn.
Er is niet echt een betere of slechtere houding, het is wel zo dat als je ervoor kiest te gaan liggen, dat we dan adviseren zoveel mogelijk op de zij te liggen of half zittend in plaats van plat op de rug.

Persen

Ook tijdens de uitdrijving staan we overal voor open, mits het medisch gezien verantwoord is.
We hebben de baarkruk altijd bij ons. Vaak is het zo dat je in de zwangerschap al wel een idee hebt over een voorkeurshouding, we vinden het fijn als je eigen ideeën hierover tijdens de zwangerschap al met ons bespreekt.
Houdt er wel rekening mee dat je tijdens de bevalling pas echt kan zeggen hoe je wilt bevallen, omdat je dan pas weet hoe het voelt om weeën te hebben en je dan pas kunt uitproberen wat het beste werkt.

 

Er is goede informatie van onze beroepsorganisatie

over de voorbereiding op de bevalling en de mogelijkheden van pijnstilling

 

De folder Jouw bevalling, hoe bereid je je voor

 

De folder Jouw bevalling, hoe ga je om met pijn

 

De folder Jouw bevalling, welke houding past bij jou?

 

In bad        

De ontsluitingsperiode mag altijd in bad of onder de douche worden doorgebracht. Het ontspannende effect van het warme water werkt meestal positief op het verloop van de ontsluiting.
De geboorte van de baby in bad is alleen mogelijk indien de conditie van moeder en kind optimaal zijn, het bad in de buurt van een verhoogd bed kan staan en er een goedgekeurd bad is. In een gewone badkuip is te weinig ruimte om een bevalling veilig te begeleiden.