Kraambed

Tijdens de kraamtijd komen we regelmatig op bezoek om te kijken hoe het met jullie gaat.

We praten ook vaak nog met je na over de bevalling als daar behoefte aan is.
Over het algemeen komen wij op de 1e en 2e dag langs en vervolgens, als alles goed gaat, om de dag.

 

Tijdens onze visites zijn de volgende punten van belang:


Het herstel van de moeder:

 • Hoeveelheid bloedverlies
 • Hoogte van de baarmoeder
 • Eventuele hechtingen en het verwijderen van deze hechtingen tussen de 6e en 8e dag
 • Eventuele klachten aan de borsten
 • Lichamelijke en psychische conditie
 • Temperatuur

 

De conditie van de baby:

 • gaat het drinken goed
 • Zijn er voldoende plas- en poepluiers
 • Is de kleur van de baby goed
 • Verloop van het gewicht
 • Temperatuur


De kraamverzorgende houdt deze zaken dagelijks in de gaten en verwerkt alle belangrijke gegevens in een speciaal kraamzorgverslag. Als er ergens problemen ontstaan wordt er met ons overlegd om te helpen deze op te lossen. De kraamverzorgster is er, afhankelijk van wat je hebt aangevraagd, 3 tot 8 uur per dag. Als de kraamverzorgende er niet is zijn wij jullie aanspreekpunt voor alle zorgen en vragen over moeder en kind.

 

algemeen.jpg

 

Op de 8e dag na de bevalling wordt het kraambed meestal afgesloten. Als er problemen zijn en het verstandig lijkt het kraambed te verlengen bepalen we in overleg met de kraamzorginstelling en verzekeraar of dit mogelijk is.

 De zorg voor de baby wordt na de kraamperiode overgedragen aan het consultatiebureau, dit is de instantie waar je de eerstkomende 4 jaar op terug kan vallen als het gaat om de verzorging en opvoeding van je kindje.
Je krijgt binnen een aantal dagen na het kraambed een huisbezoek van een ouder- en kindzorg-verpleegkundige die bij het consultatiebureau werkt.

Bij ons kom je nog een keer op nacontrole 6 weken na de bevalling, om te vertellen hoe het met jullie gaat en of er nog lichamelijke klachten zijn.

 

Onderzoeken bij de baby

De Hielprik
In de eerste week na de geboorte wordt bij je kindje de hielprik afgenomen. Er worden een paar druppels bloed afgenomen uit de hiel. In het laboratorium wordt het bloed onderzocht op een aantal zeldzame erfelijke ziektes. Ontvang je binnen vier weken geen bericht, dan is de uitslag goed. Mocht er een afwijkende uitslag gevonden worden, dan ontvang je wel bericht. Je huisarts neemt in dat geval contact met je op. Deelname aan de hielprik is vrijwillig en kosteloos.

 

De neonatale gehoorscreening
De neonatale gehoorscreening wordt in de eerste maand na de geboorte afgenomen. In onze regio wordt dit als de baby thuis is, tegelijk met de hielprik gedaan. Eventuele gehoorstoornissen worden met dit onderzoek in een zo vroeg mogelijk stadium ontdekt. Hoe eerder kan worden begonnen met de behandeling van de stoornis, hoe beter. Een goed gehoor is belangrijk voor de ontwikkeling van de taal en het goed leren praten. Je kindje krijgt een zacht dopje in het oor. Door middel van een signaal en de reactie van de oren daarop, wordt beoordeeld of de oren goed werken. Je krijgt meestal direct na het afnemen de uitslag ‘Gehoortest voldoende’. Bij uitslag ‘Gehoortest onvoldoende’ wordt de test na een week herhaald, soms lukt de test bijvoorbeeld niet als er nog wat vocht in het oor zit.

Als een derde test ook onvoldoende is, volgt een doorverwijzing naar een audiologisch centrum.

Meer informatie over beide onderzoeken vind je hier, ook in diverse andere talen.

 

 

Begeleiding van het kraambed door ons na een ziekenhuisbevalling.

Indien je in het ziekenhuis onder begeleiding van de gynaecoloog bevalt en het kraambed thuis doorbrengt, dan wordt de medische verantwoordelijkheid na thuiskomst aan een verloskundige overgedragen.

We vinden het fijn als je in de zwangerschap al een keer telefonisch contact met ons opneemt om wat afspraken voor na de bevalling te maken. Je mag ons ook mailen via info@verloskundigenpraktijkgeldrop.nl.

Als je het prettig vindt dan kan je een keer kennis komen maken met één van ons, bij ons op het spreekuur.

Veel zwangeren die in het ziekenhuis gecontroleerd worden vinden het een leuke ervaring om een keer bij een verloskundigenpraktijk te komen. Er is erg veel informatie in de wachtkamer om mee te nemen en natuurlijk voelen we ook even naar de ligging van je baby en luisteren we naar het hartje.