Kraamzorg aanvragen

Kraamzorg aanvragen:
Het beste is als je kraamzorg aanvraagt na je termijnecho en uiterlijk bij een zwangerschapsduur van 16 weken. Later in je zwangerschap volgt er een intake door de kraamzorgorganisatie en dan worden de uren vastgesteld. Je vraagt kraamzorg aan bij je ziektekostenverzekering.

 

Vraag bij je verzekering na met welke kraamcentra zij een contract hebben. Je mag zelf een keuze maken voor een gecontracteerd kraamcentrum.

Wij werken vaak en tevreden samen met de volgende kraamcentra:

 

Hoeveel uren?
Hoeveel uren kraamzorg je gaat afnemen hangt af van verschillende factoren. Alle kraamzorgorganisaties werken met het Landelijk Indicatie Protocol (LIP). Om te beginnen zijn er twee opties. Ga je borstvoeding geven? Dan krijg je 49 uur kraamzorg verdeeld over acht dagen. Bij het geven van flesvoeding is dit 45 uur kraamzorg verdeeld over acht dagen.

 

Intake kraamzorg
Ongeveer tussen de 28 en 32 weken zwangerschap krijg je een huisbezoek van de kraamzorgorganisatie waarbij je je hebt ingeschreven. Deze intake thuis wordt vergoed door je zorgverzekering.  Tijdens deze intake wordt er uitgelegd wat kraamzorg precies inhoudt en wat je van je kraamverzorgende mag verwachten. De zorgafspraken worden samen met jou doorgenomen en het aantal geïndiceerde uren kraamzorg wordt vastgesteld. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je voor meer kraamzorguren in aanmerking komt omdat je een meerling krijgt. Of omdat je meerdere kinderen onder de leeftijd van vier jaar hebt. Bij het geven van borstvoeding krijg je meer kraamzorguren dan bij het geven van flesvoeding. Tijdens de intake kraamzorg mag je natuurlijk ook jouw wensen aangeven, zodat de kraamzorgorganisatie daar rekening mee kan houden.

 

Het kraambed
Tijdens de start van het kraambed word er opnieuw naar je situatie gekeken. De kraamverzorgende zal overleggen met de verloskundige of er meer uren geïndiceerd moeten worden. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn omdat de borstvoeding wat extra aandacht vraagt of omdat je iets minder snel herstelt dan verwacht na de bevalling. Op de laatste dagen van je kraambed wordt er nog eens gekeken of het aantal uren kraamzorg genoeg is. Soms is het wenselijk om 2 dagen extra kraamzorg te krijgen, bijvoorbeeld omdat je bent bevallen door middel van een keizersnede. Alles wordt besproken in overleg met jou, de kraamverzorgende en de verloskundige. De kraamverzorgende en verloskundige bepalen dan aan de hand van het Landelijk Indicatie Protocol hoeveel uren en/of dagen er bij geïndiceerd kunnen worden. Afhankelijk van hoe je verzekerd bent zijn er bepaalde vergoedingen m.b.t. de kraamzorg uren. Kijk hiervoor in de polis van je zorgverzekering.