Waar bevallen

Als je zwangerschap en bevalling normaal verlopen dan mag je zelf beslissen waar je wilt bevallen

Ja kan ervoor kiezen om thuis, in je eigen vertrouwde omgeving te bevallen,  maar het kan ook zo zijn dat je je prettiger denkt te voelen in een ziekenhuis.

In dat geval  ga je met begeleiding door ons bevallen in het Geboortecentrum Anna of als je daar bewust voor kiest in een ander ziekenhuis. 

 We laten de keuze aan jullie over, maar vinden het wel belangrijk dat jullie weten dat het een misverstand is dat bevallen in het ziekenhuis veiliger is dan thuis, als dat zo zou zijn dan zou thuisbevallen in Nederland niet zijn toegestaan. In Geldrop hebben we zelfs de luxe situatie, dat we een ziekenhuis in de directe omgeving hebben.

 

Medische indicatie

Of je voorkeur nu uitgaat naar een thuisbevalling of naar een poliklinische bevalling; er wordt tijdens de bevalling altijd een zorvuldige selectie gemaakt tussen de groep waarbij de bevalling normaal verloopt en de groep waarbij tijdens de bevalling een medische indicatie ontstaat om in het ziekenhuis te bevallen. Het is niet zo dat er dan altijd wat ernstigs aan de hand is, maar er is dan wel sprake van een (licht) verhoogd risico op complicaties. Het kan ook zijn dat je in verband met de wens pijnstilling te krijgen een medische indicatie krijgt.

Andere medische indicaties zijn:

  • De bevalling duurt te lang
  • De vliezen zijn langer dan 24 uur gebroken, maar er zijn geen weeën (toenemende kans op het ontwikkelen van een infectie)
  • De baby heeft in het vruchtwater gepoept (meconiumhoudend vruchtwater) en de conditie van de baby moet daarom wat extra bewaakt worden
  • De bevalling komt te vroeg (voor 37 weken) of te laat (vanaf 42 weken).

 

Het kan ook zo zijn dat tijdens de zwangerschap al een medische indicatie ontstaat voor een ziekenhuisbevalling, bijvoorbeeld bij:

  • een meerlingzwangerschap
  • complicaties veroorzaakt door verhoogde bloeddruk
  • stuitligging

 

Als er zich geen complicaties voordoen in de zwangerschap of tijdens de bevalling, dan maken jullie zelf de keuze maken waar te bevallen.
Als je kiest voor een ziekenhuisbevalling zonder medische indicatie, houdt er dan wel rekening mee dat sommige verzekeraars hier een eigen bijdrage voor vragen. Vraag dit na bij je ziektekostenverzekering.

 

Kiezen wat bij je past

Met ons kan je tijdens de zwangerschap de verschillende mogelijkheden bespreken en bekijken wat het beste bij je past. Deze beslissing ligt niet vast, je kan er tijdens de bevalling altijd nog op terugkomen.

Indien er een medische indicatie ontstaat nemen wij de beslissing voor je en zal de bevalling in een ziekenhuis plaatsvinden. Dit is in de meeste gevallen het sint Anna Ziekenhuis in Geldrop. De bevalling wordt dan begeleid door de ziekenhuis-verloskundige of de gynaecoloog, dit is afhankelijk van de reden waarvoor jeovergedragen wordt. In veel gevallen is één van ons dan ook nog bij de bevalling aanwezig, maar wij hebben dan niet meer de verantwoordelijkheid.